PDP Context fail error on BG 95MF

We are working on our board based on BG 95MF and we are facing an issue in one of our boards regarding network connectivity.
Uart AT Commands are working fine but we got error of PDP Context failed while pushing the data to cloud via MQTT. Signal strength fluctuates and sometime goes down but data doesn’t gets pushed.
Below is the log file.

AT+CSQ+CSQ: 99,99

OK
AT+CREGOK
AT+CREG?+CREG: 0,2

OK
AT+VFATT?ERROR
ATTERROR
AT+CGATT?+CGATT: 0

OK
AT+CGATT=1+CME ERROR: 30
AT+CSQ+CSQ: 99,99

OK

NORMAL POWER DOWN

RDY
ATE0OK

+CSQ: 99,99

OK

APP RDY

OK

OK

OK

+CME ERROR: 505

+CSQ: 31,99

OK

+CPIN: READY

OK

OK

OK

OK

+CME ERROR: 505

OK

ERROR

OK

+QNTP: 561

ERROR

+CSQ: 18,99

OK

OK
ATOK
AT+CSQ+CSQ: 16,99

OK
AT+qOERROR
AT+QIACT=1ERROR
AT+QNTP=1,“TIME.NIST.GOV”,123…ERROR
AT+QNTP=1,“TIME.NIST.GOV”,123OK

+QNTP: 561
AT+CREGOK
AT+CREG?+CREG: 0,2

OK
AT+CGREG?ERROR
AT+CGREGERROR
AT+CSQ+CSQ: 22,99

OK
AT+CGDCONT?+CGDCONT: 1,“IPV4V6”,“nxtgenphone”,“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0
+CGDCONT: 2,“IPV4V6”,“ims”,“0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0.0”,0,0,0

OK

hi,MAhmed:

AT+CREG?+CREG: 0,2

According to the above query results, your device did not successfully register the network, if the device network registration is successful, you can get the results you want.If your SIM card is special, you need to configure the APN to successfully register the network. If it is a common SIM card, it may be your SIM card that causes you to be unable to register the network normally.

9.2 AT+CGDCONT //Define PDP Context,Configuration APN

Thanks for the reply.

We have tried both AT&T and T-Mobile sim on this board.
We are using data sim and they are working fine on mobile.
We are in Santa Clara California USA. Can you help us resolving this issue.

Is it an APN issue or Antenna issue?
Here is the log of QNavigator.

hi,MAhmed:

AT+CSQ+CSQ: 22,99

According to the results of your query above, you can see that the antenna of the device is normal;
I suggest you execute the following instructions and upload the results here so that I can further investigate the cause of the problem.

AT+CFUN=0
AT+CFUN=1
AT+CIMI?
AT+COPS?
AT+COPS=?
AT+QNWINFO?
AT+CREG?
AT+CEREG?
AT+CSQ?
AT+QCSQ?

Hi really sorry for late reply. Here is the log of the commands :
We cant figure out the problem. Thanks for your help.
at
OK
AT+cfun=0
OK
AT+CFUN=1
OK

+CPIN: READY

+QUSIM: 1

+QIND: SMS DONE
AT+CIMI?
ERROR
AT+COPS?
+COPS: 0,0,“T-Mobile”,8

OK
AT+COPS=?
+COPS: (2,“T-Mobile”,“T-Mobile”,“310260”,8),(1,“AT&T”,“AT&T”,“310410”,8),(1,“AT&T”,“AT&T”,“310410”,9),(1,“311 490”,“311 490”,“311490”,8),(1,“313 100”,“313 100”,“313100”,8),(0,1,2,3,4),(0,1,2)

OK
at+qnwinfo?
ERROR
AT+QNWINFO?
ERROR
AT+CREG?
+CREG: 0,1

OK
AT+CEREG?
+CEREG: 0,1

OK
AT+CSQ?
+CME ERROR: operation not allowed
AT+CSQ
+CSQ: 19,99

OK
AT+QNWINFO
+QNWINFO: “eMTC”,“310260”,“LTE BAND 12”,5035

OK
AT+QCSQ
+QCSQ: “eMTC”,-76,-107,90,-18

OK
AT+QIACT=1
OK
AT+QNTP=1,"TIME.NIST.GOV:
ERROR
AT+QNTP=1,"time>nist
ERROR
AT+QNTP=1,“TIME.NIST.GOV”,123
OK

+QNTP: 565

Hi,
You can use AT+QIACT? to check if the pdp context is activated or not.
565 means DNS parse failed.
You can use AT+QIDNSCFG=1 to check the address of DNS Server:

I have found the problem , and problem is that LTE and GPS cant work simultaneously.
I have turn off one to run the other.
This is such a shame, Quectel could have added CME : Error list that tell that GPS is on so LTE is not working or some indication in main documents .
Quectel tries to hide this and it has lost me so much development time.
Such a shame

Hi,
I’m sorry about that.
The modules are based on a cost-optimized architecture in which WWAN and GNSS Rx chains share certain hardware blocks. However, the modules do not support concurrent operation of WWAN and GNSS.
You can use AT+QGPSCFG=“priority” to set GNSS or WWAN priority mode.Details can be found in the documentation below:
https://www.quectel.com/download/quectel_bg95bg77bg600l_series_gnss_application_note_v1-2/

no problem but please highlight this in features list.
Or atleast in uart error list that LTE is not working cz GPS is on ,

OK, I will feed back this opinion to our R&D.Wish you all the best. :slightly_smiling_face:

1 Like